Insider

Några gånger då och då så dyker de upp och får medialt utrymme. Ärenden som handlar om spioner, agenter och främmande makt. De handlar om någon enskild som av olika anledningar gjort vägval i livet som lett fram till att man nu sitter misstänkt för väldigt allvarlig brottslighet. Man har oerhört mycket att förlora både privat och professionellt. Ofta händer det att även den närmaste omgivningen får en släng av sleven och av de negativa konsekvenserna.

Insider och spionverksamhet i organisationer

Det jag tycker är intressant och som borde vara en vanligare reflektion i en organisation om någon enskild är beredd att offra så mycket och dömas för så allvarlig brottslighet då man konspirerat med främmande makt. Hur vanligt är dessa ärenden då i övriga organisationer där det finns andra men likväl mycket stora skyddsvärden, samtidigt som risken och konsekvenserna är så oerhört mycket mindre påtagliga?

Intellektuella tillgångar brukar man tala om (eller Intellectual Property som det heter på engelska). I en organisation där det exempelvis, men inte nödvändigtvis, bara finns denna typ av åtråvärda delar – hur tänker man där då man bygger sina murar? Hur mycket hänsyn till denna överhängande risk tar man in i beaktande i sina proaktiva koncept och processer?

Jag läser årsböcker från säkerhetstjänsten år efter år och tar del av artiklar från Sverige och andra länder med liknande hotlandskap och undrar om man i privat sektor inte vid det här laget borde insett vilken åtråvärd måltavla man egentligen är.

Insiders – inte bara en operativ fråga

Många organisationer har fortsatt så pass låg förmåga att förhindra men också detektera att det överhuvudtaget skett en stöld att man sannolikt inte ens kommer upptäcka att det inträffat en säkerhetsincident. Många vet fortsatt idag trots att de har ”guldägg” i boet inte när risken är förhöjd och vilka indikatorer som faktiskt finns och som man aktivt kan leta efter.

Det finns så mycket att berätta om hotlandskapet och så mycket mer att göra på så många platser i vårt samhälle för att helheten ska kunna bli mer motståndskraftig. Men alla måste inse problematiken och arbeta både mer omfattande, smart och definitivt långsiktigt med dessa frågor.

Det är inte bara en operativ fråga, det är en högst strategisk fråga i ett affärsdrivande bolag! Hur många styrelser benämner och har fokus på viktiga och långsiktiga säkerhetsfrågor som möter hotbild och ger de operativt ansvariga de rätta och skarpa förutsättande mandat och inriktningar?

® Scandinavian Recruitment Intelligence | Skapad av Lightweb