Insiderhotet fortsätter att vara högst närvarande i Sverige
Hotet riktas bland annat från ett flertal andra länder mot svenska verksamheter.
I den årsbok som Försvarsmakten Must nyligen publicerade kan vi läsa:
”Vi lever i en farlig tid och det kommer vi att göra under överskådlig tid. Hoten mot Sverige är breda, komplexa och allvarliga, säger chefen för Must, generallöjtnant Thomas Nilsson.”
När det gäller insiderhotet så beskrivs detta återigen i årets upplaga. Personalsäkerhet är viktigt och det vi behöver fokusera på är de preventiva delarna, som också behöver vara systematiska.
I årsboken riktar sig detta budskap kanske primärt mot de verksamheter som arbetar med och ska efterleva säkerhetsskyddslagen.
Men metoderna stödjer alla typer av verksamheter på samma sätt, oavsett säkerhetsskydd eller verksamhetsskydd – och oavsett om det handlar om bank och finans, luftfartsskydd, pharma, högteknologisk verksamhet eller någon annan sektor där det finns värden att skydda. Metoderna fokuserar på människan och är därför tillämpliga oavsett sektor, privat, offentlig eller statlig verksamhet.

I Musts årsbok kan man bland annat läsa att:
”Kärnan i Försvarsmaktens personalsäkerhetsskydd är personkännedom och god arbetsmiljö. Genom kunskap om personen, förståelse för dennes liv och ett ömsesidigt förtroende, har organisationen förutsättningar att tidigt uppmärksamma och stötta medarbetare i risk.
På så vis kan verksamheten i förväg motverka riskfaktorer som annars kan utvecklas till insiderhot. Detta förutsätter ett helhetsgrepp, där säkerhetsorganisation och personalansvariga samarbetar med omtanke för personen och riskmedvetenhet för organisationen.”
De preventiva delarna handlar om det som ibland beskrivs som ”mjuka värden” inom verksamheten. Dessa delar har traditionellt sett varit fokusområden för främst HR:
- Den psykosociala arbetsmiljön
- Den goda och inkluderande kulturen
- Den inkluderande guppdynamiken
- De goda ledarna
Allt ovan är oavsett HRs traditionella ägande av dessa frågor, även säkerhetsrelaterade och effekterna är också tydligt kopplad till insiderprevention – något som även evidens och mängder av forskning tydligt visar.
Verksamheter som systematiskt arbetar för att motverka den destruktiva miljön, är vaksamma på stressorer, rekryterar, uppmuntrar och belönar ledare som är förebilder, belönar och uppmärksammar positiva kulturbärare, som aktivt motverkar det toxiska ledarskapet med mera, reducerar också systematiskt riskerna för att medarbetare ska agera illojalt.
Det psykologiska kontraktet – som säger att medarbetaren tar hand om organisationen för att de vet att organisationen tar hand om dem – vårdas och respekteras.
Allt detta är en viktig grund för att tidigt förebygga insiders och illojalitet. Det är detta Must nu vill att vi fokuserar på och gör mer av, systematiskt.
Vi på SRI kunde inte hålla med C Must mer!
De tjänster och utbildningar som vi utvecklar inom personalsäkerhet, insiderprevention och säkerhetskultur är djupt rotade i den forskning som ständigt pågår och linjerar tydligt med evidensen.
När vi utvecklar våra tjänster är vi särskilt intresserade av de preventiva, mjuka delarna av personalsäkerhetsarbetet då vi vet att det är dessa insatser som bevisat ger bäst preventiv och proaktiv effekt – och det är dessutom de insatserna som är snällast mot verksamheten och dess budget.
Avslutningsvis uppmanar vi dig som läst detta att även ta del av Musts årsbok och då fokusera lite extra på sidorna 37–39.
Du hittar den här:
https://www.forsvarsmakten.se/contentassets/546bbe13064a4c739e1cbc4b5e4571f7/2024-must-arsoversikt.pdf