Poddtips: Avsnittet ”Spioner i Sverige” i Sveriges Radios podd ”Gräns”
Torsdag den 26 augusti 2021 inleddes rättegången mot en svensk man som misstänks för spioneri. Han ska enligt brottsmisstankarna under flera års tid ha arbetat för rysk underrättelsetjänst samtidigt som han arbetat för stora svenska industriföretag.
Vi ska inte bli förvånade över att detta inträffat eller över att den ryska underrättelsetjänsten värvat en svensk medborgare för att få till detta spionage. Det vi borde förvånas över och som är anmärkningsvärt är att det är det första åtalet på 18 år. Det är alltså inte sedan 2003 vi som samhälle och vår egen säkerhetstjänst lyckats driva en utredning hela vägen fram till ett väckt åtal.
Vad säger det generellt om vår kunskapsnivå som enskilda, om oss som arbetsgivare, om våra styrelser och bolag i den privata sektorn, om våra samhällskritiska delar och organisationer? Ger vi oss själva godkänt?
Det är inte Säkerhetspolisens uppgift att dra hela lasset, det kan de inte och det kommer de inte att göra. Det är allas uppgift. Fler i Sverige måste helt enkelt göra mer. Då menar jag, och Säkerhetspolisen, alltså både gemene man, arbetsgivare och andra företrädare som har en möjlighet att påverka.
Säkerhetspolisen säger att vi är naiva i Sverige och att detta i kombination med vår privatisering, vårt samhälles digitalisering och att vi som land har väldigt många bolag i teknisk framkant gör oss till ett värdefullt och attraktivt land att bedriva sin underrättelsetjänst i.
Nu har Sveriges Radio tillsammans med några företrädare tagit fram den säkerhetsinriktade podden ”Gräns”. Podden syftar till att sprida kunskap om riskerna i vårt samhälle, hoten vi behöver hantera och säkerhetspolitiken som påverkar allt detta. I avsnittet ”Spioner i Sverige” diskuterar Daniel Stenling (chef för kontraspionage vid Säkerhetspolisen), Jan Thörnqvist, (f.d. insatschef vid Försvarsmakten) och Bengt Nylander (f.d chef för kontraspionaget vid Säkerhetspolisen och författare till boken ”Säpo inifrån”) spioneri-åtalet.
På SRI brinner vi för att sprida kunskap och dra vårt strå till stacken. Det är glädjande att fler gör det också!
Du kanske även är intresserad av:
Tidigare MUST-chefen Stefan Kristiansson föreläser om underrättelsehotet mot Sverige i föreläsningsserien ”Från gråzon till safe zone”.