Lärdomar och insikter från SRI Summit 2024: ”Förbered er för det värsta”

Den 5 september i år gick SRI Summit 2024 av stapeln i Stockholm. Över 200 deltagare från privat, offentlig och statlig sektor samlades under en heldag för att få en uppdaterad lägesbild kring dagsaktuella frågor som påverkar både vårt samhälle och den enskilda verksamheten, för att fylla på med ny kunskap och insikter samt för att nätverka och utbyta erfarenheter.

I september 2025 är det dags för nästa upplaga av SRI Summit – och medan vi förbereder programmet inför nästa år kommer vi att dela med oss av en serie lärdomar och reflektioner från våra olika föreläsningar från årets Summit.

Först ut är våra reflektioner från dagens öppningsanförande där Stefan Kristiansson (senior rådgivare till SRI och tidigare chef för Must) fick sätta tonen för dagen.

Förbered er för det värsta - SRI Summit 2024

”Förbered er för det värsta”

Stefan Kristianssons öppningsanförande var ”Förbered er på det värsta” och föreläsningen fortsatte i samma spår. Både Magdalena Andersson och Ulf Kristersson har uttryckt att vi lever i det värsta säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. Detta är ett läge vi kommer att behöva leva med under en lång tid, där kriget i Ukraina involverar Europa, men även internationella stater och organisationer.

2024 är ett supervalår, där många frågetecken återstår även om vi hittills sett en positiv demokratisk utveckling i de flesta valen.

Både extremhögern och extremvänstern ser dock framgångar i valet i Tyskland, vilket ställer frågan: Vilka konsekvenser får det för regeringen i Tyskland och i EU?

Presidentvalet i USA kommer ha påverkan på den transatlantiska länken, Europa, Sverige och flera andra stater och organisationer. Där blir frågeställningen snarare, vad kommer fokusen och intresset vara på? Alla dessa val leder även till eventuella förändringar i stödet till Ukraina.

Kina har sina geopolitiska ambitioner och rustar upp militären stort och snabbt. Militära övningar har, utöver i Japanska havet och i Taiwansundet, även genomförts tillsammans med Belarus nära den polska gränsen. Den kinesiska närvaron har även ökat i finska viken. Därutöver har Kina ingått i överenskommelser med Ryssland, där inga samarbetsområden ter sig vara förbjudna. 

Ett Europa som det var innan kriget i Ukraina går inte att återgå till, oavsett utgång, och vi måste därför förbereda oss för en ny verklighet. Vi har tagit ett stort steg i rätt riktning med Nato-medlemskapet som bör bidra till avskräckning från ryskt angrepp.

Två av aspekterna till avskräckningen är att Ryssland har förlorat sitt strategiska djup i och med att landet nu har 130 mil direktgräns mot Nato, samt att Östersjön nu är ett Nato-innanhav. Därtill har vi säkerhetsavtalet med USA (Defence Cooperation Agreement), som gör Sverige säkrare då Nato är en konsensusorganisation och samtliga medlemsstater måste nå ett gemensamt beslut för att kunna agera.

Rysslands förmågor må vara uppbundna i Ukraina och resurserna saknas för att militärt skada svenskt territorium, men vi bör räkna med att hotet återuppstår i och med att Ryssland rustar militären i hög takt.

Under tiden återstår det hybrida hotet, såsom desinformation, spionage, intrång, störningar etcetera och Stefan citerar: ”Högsta konsten är att vinna ett krig utan att använda militära medel”.

Ryssland har länge setts som oförutsägbart, men är under Putins styre snarare högst förutsägbart i den aspekten att ”björnen frågar inte om tillåtelse”. Osäkerheten ligger snarare i Västvärlden, som får i uppgift att peka ut vem som ligger bakom de hybrida hoten som uppstår.

Denna osäkerhet återspeglas i MSB:s utvärdering av tre samhällsstörande kriser (färjan Marco Polo, jordskredet i Stenungssund och trafiksituationen på E22), där utvärderingen slog fast att handlingskraft och samverkan i kriser måste stärkas.

Vidare läsning:

Nationell säkerhetsstrategi:
https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/skrivelse/2024/07/skr.-202324163

Allvarstid: Försvarsberedningens säkerhetspolitiska rapport:
https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/departementsserien-och-promemorior/2023/06/ds-202319

MSB:s utvärdering av tre samhällsstörande kriser:
https://www.msb.se/sv/aktuellt/nyheter/2024/augusti/msbs-utvardering-av-tre-samhallsstorande-kriser-ar-klar

® Scandinavian Recruitment Intelligence | Skapad av Lightweb