Lärdomar och insikter från SRI Summit 2024: ”Kina och hotet mot den svenska akademin och svenska verksamheter”
Den 5 september i år gick SRI Summit 2024 av stapeln i Stockholm. Över 200 deltagare från privat, offentlig och statlig sektor samlades under en heldag för att få en uppdaterad lägesbild kring dagsaktuella frågor som påverkar både vårt samhälle och den enskilda verksamheten, ny kunskap, nya insikter samt för att nätverka och utbyta erfarenheter.
I september 2025 är det dags för nästa upplaga av SRI Summit – och medan vi förbereder programmet inför nästa år kommer vi att dela med oss av en serie lärdomar och reflektioner från våra olika föreläsningar från årets Summit.
I den här artikeln delar vi med oss av reflektioner från Jani Sallinens (författare och prisbelönt grävande journalist på Svenska Dagbladet) föreläsning om hans och Amanda Lindholms omfattande grävande reportage om Kina och kinesiska militärforskare på svenska universitet.
”Kina och hotet mot den svenska akademin och svenska verksamheter”
2023 släppte Svenska Dagbladet en granskning över kinesiska militärforskare på svenska universitet, som Jani Sallinen och Amanda Lindholm arbetat med under flera år.
Deras första målsättning var att hitta bildbevis i form av minst en forskare i militär klädsel, och använde sig av hemsidor såsom Follow the Money, DeepL, Wayback Machine och Chinese Defence Universities Tracker (ASPI). De avgränsade sig till The Seven Sons of National Defence, vilka är sju universitet som är djupt förankrade i Kinas försvarsindustri och som spenderar minst halva budgeten på försvarsrelaterad forskning.
Deras granskningar ledde dem till tio militärforskare, varav vissa är högt uppsatta inom kommunistpartiet och med starka kopplingar till Folkets Befrielsearmé (PLA). Dessa individer har koppling till varandra, svenska professorer, och har handlett doktorander från Lunds universitet i Kina. Flera av dessa militärforskare har idag patent inom försvarssektorn.
En av dessa svenska professorer är baserad på Lunds universitet och har spetskompetens inom värme och material, vilket är ett område som har mycket grundforskning, men även mycket tillämpad forskning. Däribland en studie gällande överhettade turbinblad i flygplans- eller jetmotorer (Experimental Thermal and Fluid Science), vilket definitivt faller inom laget för produkter med dubbla användningsområden (PLA), det vill säga att det kan användas både civilt och militärt.
Den svenska professorn har stor betydelse i Kina och blir uppvaktad under besök. Varför? En anledning kan vara professorns sekretessbelagda samarbeten med exempelvis Volvo Aero, det vill säga svensk försvarsindustri och flygsektor.
Ytterligare en person vid Lunds universitet, som är professor i strömningsmekanik, har samarbetat med bolag såsom Siemens, Volvo och Scania. Personen har genomfört åtta samarbeten med den tidigare nämnda svenska professorn, där en PLA-officer deltagit i samtliga.
Jani och Amandas arbete ledde till 13 granskande artiklar, och att två utredningar beställdes av regeringen. Däribland ska Vinnova, Universitets- och högskolerådet, och Vetenskapsrådet kartlägga riktlinjer för svenska lärosäten, i samråd med Försvarsmakten, Säkerhetspolisen och Inspektionen för strategiska produkter (ISP).
En delrapport lämnades till Utbildningsdepartementet i april, och en slutredovisning ska lämnas in senast den 15e december. Vidare föreslår Jani att lärosätena bör inkludera säkerhetspolitisk kompetens i styrelserna och att mandatperioderna kortas ner, samt att styrelseordförandens roll eventuellt placeras i säkerhetsklass.
Vidare läsning:
Artikel: Militärforskare från Kina på svenska universitet (betalvägg):
https://www.svd.se/a/O8WALV/militarforskare-fran-kina-pa-svenska-universitet
ASPI: Chinese Defense University Tracker:
https://unitracker.aspi.org.au
Pressmeddelande från Regeringskansliet gällande riktlinjer för ansvarsfull internationalisering:
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/07/myndigheter-ska-ta-fram-riktlinjer-for-ansvarsfull-internationalisering/
Delrapport inklusive förslag:
https://www.uhr.se/publikationer/publikationsbutiken/forslag-pa-vagledande-nationella-riktlinjer-for-ansvarsfull-internationalisering/